Ανακοινώσεις - Πρόγραμμα

H 4η Ανακοινωση της καταληψης του Πολυτεχνείου (07/12/14)

H 4η Ανακοινωση της καταληψης του Πολυτεχνείου (07/12/14)

Ανακοίνωση της κατάληψης Πολυτεχνείου

Χθες, Σάββατο 6 Δεκεμβρίου ήτανε μια μέρα-σταθμός στον αγώνα της απεργίας πείνας του Νίκου Ρωμανού. Η απογευματινή πορεία στο κέντρο της Αθήνας εξέφρασε μαζικά την οργή και την αποφασιστικότητα του κόσμου που στέκεται αλληλέγγυος στον απεργό πείνας. Οι διαδηλωτές πορεύτηκαν σταθερά σε Σταδίου- Σύνταγμα- Πανεπιστημίου, ενώ παράλληλα κρατικοί στόχοι και τράπεζες δεχόντουσαν επιθέσεις.

Στη συνέχεια μεγάλο κομμάτι του κόσμου κατευθύνθηκε στην περιοχή των εξαρχείων, για να σταθεί με μαχητικούς όρους απέναντι στις δυνάμεις καταστολής. Στο σημείο δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση καλεσμένη από την Λαική Συνέλευση Εξαρχείων και την Κατάληψη Πολυτεχνείου. Ταυτόχρονα εκατοντάδες διαδηλωτών μαζί με συντρόφους που είχαν παραμείνει στη γειτονιά για να κρατήσουν ελεύθερο το έδαφος οχύρωσαν με οδοφράγματα την πλατεία Εξαρχείων και επιτέθηκαν στους κρατικούς μισθοφόρους προς την κατεύθυνση του Πολυτεχνείου. Η στήριξη της γειτονιάς που κατέβηκε στο δρόμο και κράτησε τα σπίτια ανοιχτά, προσφερόντας καταφύγιο και περίθαλψη σε όσους έιχαν ανάγκη, αποτέλεσε καταλυτικό παράγοντα ώστε οι μπάτσοι να αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες και οι μάχες να κρατάνε ώρες. Να σημειώσουμε ότι οι μονάδες των δέλτα δεν πλησίασαν το κέντρο των Εξαρχείων. Οι διαδηλώσεις του Σαββάτου ξαναπιάνοντας το νήμα του Δεκέμβρη του ’08 επικαιροποίησαν τα μηνύματα της εξέγερσης και την επανέφεραν σε απτές και πραγματοποιήσιμες βάσεις.

Το όργιο καταστολής με αναβαθμισμένα μέσα (υδροβόλες αύρες κλπ) σε όλο το κέντρο της πόλης οδήγησε σε περισσότερες από διακόσιες προσαγωγές και σε δεκάδες διώξεις. Σύντροφοι στην περίμετρο της κατειλλημένης ΓΣΕΕ δέχτηκαν άγρια επίθεση και αρκετοί βρίσκονται διωκόμενοι με βαριές κατηγορίες. Αργά το βράδυ έγινε συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από την ΓΑΔΑ.

Η συνέλευση της Κατάληψης του Πολυτεχνείου είχε διαμορφώσει έναν πολιτικό προσανατολισμό από το ξεκίνημα της την Δευτέρα 01/12/’14 και όλες αυτές τις μέρες συγκεκριμενοποιούσε και υλοποιούσε τους σχεδιασμούς της εκτιμώντας τις εξελίξεις του αγώνα. Αντιλαμβανόμενοι ότι ο αγώνας πρέπει να διαρκέσει μέχρι τη νίκη του συντρόφου Νίκου Ρωμανού και των αλληλέγγυων απεργών πείνας, είχαμε αποφασίσει την συμμετοχή και την στήριξη των κινητοποιήσεων στο δρόμο από το σώμα της Κατάληψης, αλλά και την περιφρούρηση του κατειλημμένου χώρου ώστε να διασφαλιστεί η συνέχεια της. Η Κατάληψη του Πολυτεχνείου είχε οργανωμένη παρουσία στις κεντρικές διαδηλώσεις καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδας, πορεύτηκε πλάϊ στο οργανωμένο μπλόκ των αντιεξουσιαστών μαθητών το Σάββατο το μεσημέρι, το βράδυ στάθηκε στην γειτονιά των Εξαρχείων και συμμετείχε με πανό στην συγκέντρωση αλληλεγγύης για τους προσαχθέντες.

Το Πολυτεχνείο περικυκλώθηκε από δυνάμεις καταστολής από τις 5μ.μ. Όταν ανέβαινε η αύρα την Στουρνάρη η κατάληψη δέχθηκε επίθεση με δακρυγόνα και κρότου λάμψης. Οι μπάτσοι απωθήθηκαν από τα κάγκελα του πολυτεχνείου αποφασιστικά. Όλη τη νύχτα οι σύντροφοι που περιφρουρούσαν με σθένος την κατάληψη διεξήγαγαν ψυχολογικό πόλεμο στα σκυλιά της κρατικής καταστολής. Ο αστυνομικός κλοιός άνοιξε αργά το πρωί. Αυτή την στιγμή υπάρχουν κλούβες στις γωνίες της Τοσίτσα και ένα μπατσοαπόσπασμα απέναντι από την πύλη της Στουρνάρη. Η πρόσβαση είναι ελεύθερη από την πύλη της Πατησίων. Η Κατάληψη έχει δεχθεί την στήριξη πολλών αλληλέγγυων με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι το κράτος εξαπέλησε ομάδες ασφαλιτών με κουκούλες για να σπείρει σύγχυση και να κάνει συλλήψεις. Καταγγέλουμε την προβοκατορολογία της καθεστωτικής αριστεράς που δίνει έδαφος στα κατασταλτικά σχέδια, επιτείνοντας τη σύγχυση και σπέρνοντας τον φόβο.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός της απόπειρας ύπουλης- καλυμμένης εισβολής των ασφαλιτών στον κατειλημμένο χώρο του Πολυτεχνείου, προσποιούμενοι τους διαδηλωτές. Μεγάλη ομάδα αυτών των αποβρασμάτων απωθήθηκε από την περιφρούρηση της κατάληψης.

Σε μια περίοδο όπου το κράτος επιχειρεί να επιβάλει το “νόμο και την τάξη” μέσα στα πανεπιστήμια, η Κατάληψη του Πολυτεχνείου έχει αποτελέσει μια μαχητική εστία αντίστασης με ανατρεπτικά χαρακτηριστικά απέναντι στον κρατικό ολοκληρωτισμό. Στέλνουμε αγωνιστικούς χαιρετισμούς σε όλους όσοι συμμετέχουν έμπρακτα στον αγώνα που δίνει ο Νίκος Ρωμανός.

Από σήμερα, Κυριακή 7 Δεκεμβρίου, ημέρα ψήφισης του ετήσιου προυπολογισμού του 2015, οφείλουμε να αναδείξουμε τις ανάγκες, τα οράματα και τα προτάγματα που συνενώνουν διαφορετικά υποκείμενα και συμπυκνώνονται στον αγώνα του Νίκου Ρωμανού. Να διεκδικήσουμε μαζί του και την δική μας ανάσα ελευθερίας μέχρι την κοινωνική απελευθέρωση.

ΟΛΟΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑ 18.00

ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΡΩΜΑΝΟΥ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ

ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ – 7/12/2014

98FM

December 7th, 2014

3 Comments

3 Comments

 1. lelos says:

  παιδιά όταν γράφω radio98fm.org μου βγάζει (500 Internal Server Error
  nginx/1.2.6 (Ubuntu) )
  ενώ όταν πατάω radio98fm.org/index μπαίνει κανονικά.
  Τόσες μέρες προσπαθούσα να μπω.

 2. lelos says:

  το ίδιο είναι ακόμη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *