Kείμενα 98FM

Παρεμβαση στην Ε.Ε.Τ.Τ.

H ΕΕΤΤ επιβάλει την σιωπή
Σε ότι τρομάζει το σύστημα
 

Εδώ και τρία χρόνια, η χώρα ζει στον αστερισμό της «κρίσης» αφού κεφάλαιο και κράτος, έχουν εξαπολύσει μία εφ’όλης της ύλης επίθεση στην συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της χώρας. Οι μάσκες της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας έχουν ήδη πέσει, το κοινωνικό συμβόλαιο της μεταπολίτευσης με την σειρά του έσπασε, μαζί με την επίπλαστη πραγματικότητα του καταναλωτικού παραδείσου και της «ισχυρής Ελλάδας». Την θέση του «θαύματος» πήραν  η ανεργία, οι απολύσεις εκατοντάδων χιλιάδων, οι αυτοκτονίες, η διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων, οι συνεχείς φόροι, το τσεκούρωμα στα μεροκάματα, η κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων, τα χαράτσια, οι πλειστηριασμοί, η κατάρρευση των στοιχειωδών προνοιακών υποδομών, η λεηλασία των δημοσίων αγαθών και του περιβάλλοντος, ο ρατσισμός, ο φόβος και η μισαλλοδοξία.

Μια κοινωνία σε κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης» αφού η κυριαρχία επέλεξε την υιοθέτηση ενός νεοφιλελεύθερου μοντέλου ανάπτυξης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η υψηλή κερδοφορία στα μέλη της και η διαιώνιση της εξουσίας της. Αναμφίβολα μια τέτοια επιλογή δεν μπορούσε να μην συναντήσει αντιδράσεις, γι΄αυτό και ενεργοποιήθηκε πλήρως όλος ο επίσημος και ανεπίσημος κατασταλτικός μηχανισμός συμπεριλαμβάνοντας από τις δυνάμεις της «τάξης» και το αντίστοιχο νομοθετικό οπλοστάσιο, μέχρι τα ΜΜΕ, τους κάθε λογής «ειδικούς» και το αβαντάρισμα της χρυσαυγίτικης συμμορίας.

Η συκοφαντία κάθε μορφής αντίστασης, η ποινικοποίηση και δίωξη κοινωνικών αγώνων και αγωνιστών, οι εισβολές και οι επιθέσεις σε στέκια, καταλήψεις, αυτοοργανωμένα εγχειρήματα και η επίσημη υιοθέτηση ενός ρατσιστικού και ακροδεξιού λόγου και έργου, αποτελούν έμπρακτη απόδειξη της κατασταλτικής λειτουργίας του καθεστώτος. Τα όρια μεταξύ ανομίας και νομιμότητας επανακαθορίζονται, «εκτάκτως» ξανά, λόγω της «ανάγκης σωτηρίας της χώρας» ώστε να δικαιολογηθεί η εφαρμογή στην πράξη του δόγματος της «μηδενικής ανοχής», απέναντι σε όποιον αντιστέκεται.

Κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια επιβολής των απαιτήσεων της κυριαρχίας, παίζει ο μηχανισμός φίμωσης κάθε ελεύθερης, αδιαμεσολάβητης και ριζοσπαστικής φωνής, που στρέφεται ενάντια στον κυρίαρχο λόγο. Με τακτικές λογοκρισίας, τρομοκρατίας, έμμεσης και άμεσης καταστολής, το καθεστώς προσπαθεί να επιβάλλει τον νόμο της σιωπής στα κυριότερα πεδία ενημέρωσης και επικοινωνίας: ηλεκτρονικό και μη τύπο, τηλεόραση, ραδιόφωνο, διαδίκτυο κ.α.

Την Πέμπτη το πρωί 7-2-13 έγινε παρέμβαση από συντρόφους-ισσες έξω από το κτήριο όπου στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία της Ε.Ε.Τ.Τ – Κηφησίας 60, Αθήνα- Υπεύθυνη για την κατάσχεση των μηχανημάτων του αυτοοργανωμένου ραδιοφωνικού σταθμού 98fm από την εισβολή των μπάτσων στην ΑΣΣΟΕ στις 28-12-12.

Κράτος και κεφάλαιο, αφού μετέτρεψαν σε εμπορικά προϊόντα τα δημόσια αγαθά της πληροφόρησης, της ενημέρωσης και της επικοινωνίας, προχώρησαν στον αποκλειστικό έλεγχο και το μοίρασμα των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων μεταξύ ημετέρων, αποκλείοντας κυριολεκτικά όσους δεν συμμετείχαν στο γαϊτανάκι της εξουσίας. Με μηχανισμούς όπως το ΕΣΡ και ειδικότερα την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), το κράτος ρυθμίζει, εποπτεύει και ελέγχει την ραδιοτηλεοπτική και ηλεκτρονική αγορά των επικοινωνιών, νομιμοποιώντας ουσιαστικά την ζούγκλα που επικρατεί στο πεδίο των ραδιοσυχνοτήτων και του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, όπου ο πιο ισχυρός επιβάλλεται στους άλλους. Φυσικά μεταξύ κατεργαριών υπάρχει ειλικρίνεια, οπότε μπροστά σε έναν επικείμενο αλληλοσπαραγμό τα ανταγωνιζόμενα μεταξύ τους κεφάλαια, συμφώνησαν σε ένα κοινό τόπο λειτουργίας ώστε τουλάχιστον να μην αμφισβητείται επ΄ουδενί ο λόγος της κυριαρχίας.

Παράλληλα, δεν διστάζουν να επιτεθούν άμεσα ή έμμεσα σε όποιον τολμά να αμφισβητήσει έμπρακτα αυτό το μονοπώλιο στον λόγο και την έκφραση, όπως συνέβη με τον εμπρησμό του Ράδιο Revolt  στην Θεσσαλονίκη από παρακρατικούς και με την εισβολή και κατάσχεση των μηχανημάτων του στούντιο των ραδιοζωνών ανατρεπτικής έκφρασης 98fm, που βρίσκεται στο αυτοδιαχειριζόμενο στέκι της ΑΣΟΕΕ, από τις ίδιες τις κατασταλτικές δυνάμεις, σε συνεργασία με  υπαλλήλους της ΕΕΤΤ.

Για να καταλάβουμε  την κρισιμότητα του ρόλου της εν λόγω «αρχής» αρκεί να λογιστούμε ότι  είναι υπεύθυνη για την ρύθμιση της αγοράς των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, στην οποία δραστηριοποιούνται οι εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, ασύρματων επικοινωνιών και διαδικτύου. Για τις ασύδοτες και πλήρως ανθυγιεινές συνθήκες λειτουργίας των κεραιών κινητής τηλεφωνίας στο αστικό περιβάλλον, η ΕΕΤΤ έχει μεγάλο μέρος της ευθύνης καθώς ουσιαστικά συγκαλύπτει το επιβλαβές έργο των μεγάλων εταιριών είτε γνωμοδοτώντας υπέρ τους είτε καθυστερώντας εσκεμμένα την όποια «περιοριστική» παρέμβασή της.

Για μας, τις Ραδιοζώνες Ανατρεπτικής Έκφρασης-98fm, η ΕΕΤΤ λειτουργεί συνεταιριστικά στην σημερινή κατασταλτική προσπάθεια του κράτους ενώ παράλληλα δρα ως απολογητής στην εμπορευματοποίηση τόσο του ηλεκτρομαγνητικού σήματος όσο και του χώρου της ευρύτερης ηλεκτρονικής επικοινωνίας.

Η επιλογή μας να συνεχίζουμε να εκπέμπουμε μέσα από τον χώρο του πανεπιστημιακού ασύλου, παρόλη την καταστολή και τις περαιτέρω απειλές για εκ νέου άσκηση της, αποτελεί κεντρική μας θέση, που στηρίζεται στην υπεράσπιση της ελευθερίας έκφρασης και στην ανάγκη αντιπληροφόρησης και διάδοσης του λόγου της αντίστασης απέναντι στις επιλογές της κυριαρχίας.

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΥ  ΑΝΤΙΤΑΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ
ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

98FM, 93,8FM ΡΑΔΙΟΖΩΝΕΣ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ

ΦΛΕΒΑΡΗΣ 2013

98FM

February 22nd, 2013

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *